Sti unde se pune harta’n cui ? Ei bine…… nu chiar acolo, un pic mai spre vest, acolo e Calinesti-Oas.

Un lac de ~360 ha, vorba vine … Daca e umflat raul TUR, sigur ajunge catre 400 Ha.

Despre Calinesti-Oas

Cuvintele sunt de prisos, lacul este mare, aproximativ 700-800m de dig, si peste 3 km lungime(in zonele cele mai late are cam 1.5km latime). Tu inarmat cu un bat ~ 2m, te uiti la cei de la stationar care isi duc monturile cu barcuta la 400-500m distanta si te gandesti oare tu ce faci cu cei 30-40m de lanseu al tau? Ei bine, iti spun eu ce faci, te distrezi !

Ce specii de pesti gasim?

Pentru noi pasionatii de spinning acest lac este un adevarat paradis. Ai aproape toate speciile de rapitor.

  • Salau
  • Stiuca
  • Somn
  • Somn pitic (Am ajuns sa iubesc aceasta specie, asa ca nu fiti hateri)
  • Clean
  • Biban

Si in sfarsiti

  • Avat

Avatii sunt niste pesti care deobicei isi tradeaza prezenta prin atacuri la suprafata. Ei bine, nu am vazut pana acum nicaieri atatea atacuri simultane pe suprafata unei ape ca si aici. Si cand zic nicaieri, zic nicaieri. Nici pe Dunare, nici pe Somes, nici pe Mures. Nicaieri. Peste tot ii vezi atacand din cand in cand, dar la Calinesti, cand intra in frenezie vezi zeci de atacuri simultane. Tot lacul e o explozie continua. Of, cum tremur doar cand ma gandesc la acest spectacol pe care avatii il fac iar cand ei fac spectacol deobicei tu dai gherla. O dau si eu stai linistit. Doar sunt invatat.

Welcome to #myUntold

De fiecare data cand este festivalul UNTOLD la Cluj, pentru mine este un prilej sa fug si sa ma refugiez la festivalul meu.

Cum abordezi o astfel de partida?

In primul rand te acomodezi cu locul.

Te duci frumos la dig, la pensiunea Alina (iti recomand pizza Alina cu sos alb) si iti iei o cafea.

Apoi iti cauti 2 copaci cu vedere la „mare” montezi hamacul si te faci comod. Te uiti la TV putin. Vezi ce film este pe fiecare program. Cand incepe filmul cu avatii o sa sti…

Realizezi ca am glumit nu ? defapt filmul decurge in felul urmator.

Plecarea.

Intotdeauna in noaptea dinaintea plecarii n-am somn si daca as vrea nu pot sa dorm. Astfel deobicei plecarea e in jur la 1 noaptea, culegem colegul/colegii de suferinta, ne oprim si noi intr-un OMV si savuram o cafea visand cu ochii deschisi la partida ce va sa vina.

Drumul e fix 200km. Mers regulamentar faci 3h. Astfel tot timpul calculez sa ajung acolo cu cel putin 30min inainte de a se lumina.

Ajunsi acolo, betele se fac inca pe intuneric si la prima raza de lumina suntem cu betele in apa. Lanseu dupa lanseu, intotdeauna primele ore ale diminetii sunt cel mai bun moment pentru pescuitul la avat. Nu seara ci dimineata.

In toti acesti ani de pescuit al avatului pe lac, si vreau sa mentionez clar, avatul de lac parca nu e acelasi peste cu avatul de rau, am dezvoltat si rafinat continuu tehnicile de al prinde. Exista un moment in fiecare dimineata, un moment care nu dureaza mult. Uneori e 10 minute alte ori e chiar o ora, moment in care avatii ataca orice misca. De preferat minnow-uri cu recuperari rapide si jerk-uri scurte.

Acesta e momentul de glorie. Imediat dupa ce soarele rasare deja atacurile se raresc iar catre ora 9 deja nu mai ai nici un atac. Aici este momentul cand poti merge linistit sa-ti iei cafeaua, te intorci si analizezi ce a mers si ce n-a mers si cum abordezi partida in orele ce urmeaza.

Poti sa te relaxezi linistit pana in jurul orei 11.

Vanatoarea.

Lacul acesta iti ofera un spectacol vizual nemaipomenit pe partea cu padurea, acolo unde ai copacii aplecati peste apa.

Ora 11 este ora la care soarele ajunge intr-o pozitie in care te avantajeaza pe tine si vederea ta, umbra copacilor se intinde 5-10m peste apa iar tu iesi la vanatoare efectiva la pas prin padure, pe poteca tematica.

Este interesant efectul care se creeaza fiindca tu din umbra ai o vedere perfecta , iar in apa, dupa umbra copacilor soarele va reflecta straluciri din solzii avatilor care se plimba agale pe la suprafata. Uneori apa e cristal de limpede, iar tu esti mereu excitat si mereu cu exclamatii de gen „WOOW, uite-l” „Vai de p…a mea cat e ala”, „inca unu”. Ii vezi, ei se plimba si ataca din cand in cand exact sub ochii tai obletii.

E interesant, intotdeauna avatii au acelasi traseu, tot timpul aproximativ la aceasi distanta de mal, exact sub privirile tale. O nebunie…

Ei bine, aici inveti sa faci lanseurile printre copaci, pe sub crengi, la interceptie. Uneori avatii se sperie de naluca. Alteori gresesti lanseul si in loc sa-l dai in fata lui, il lansezi exact pe el, moment in care avatul se intoarce si printr-un atac violent iti smulge lanseta din mana, cu toate ca l-ai vazut, si te asteptai la asta.

Alteori, frustrare mare. Orice ai face, nimic nu merge. Asa ca iti continui filmul cu hamacul. Sau cauti zone in care exista mici obstacole. De exemplu ciulini.

E ciudat avatul asta, cu cat vede naluca mai mult, cu atat o ignora mai tare. Pescuitul in ciulini in ziua in amiaza mare, fara vant, 30 grade, apa oglinda. Ai zice ca n-ai nici o sansa sa prinzi mai ales avat. Ei bine ciulinii te salveaza. De multe ori am prins zona golfului plina de ciulini, atat de multi incat nu ai vrea sa lansezi acolo stiind ca o sa te agheti. Ei bine lanseaza naluca pe ciulini, si trage-o usor intr-un ochi mic de apa, urmeaza o explozie la suprafata si un zambet pe fata ta. Esti in drill din nou.

Din toate teoriile se pare ca aceasta functioneaza cel mai bine. Lumina e de vina si faptul ca avatul vede foarte bine. Astfel orice faci, naluca nu trebuie s-o vada clar (dimineata si seara lipsa luminii te ajuta), si sa atace instinctiv. Daca o vede, nici o sansa sa-l prinzi.

Deci la ce prinzi avatii de lac?

Cand mananca, ii prinzi pe orice. Am prins avati pe voblere minnow, pe top-water, pe pop-er, pe gume, pe rotative, pe streamere si chiar si pe slidere de stiuca.

Nu am prins niciodata un avat pe salmo thrill. Sa mor daca te mint!

Cand nu mananca….. ghinion.

Poti sa dai cu ce naluci doresti si sa le recuperezi in ce stil vrei. Poti sa faci dansul ploii, poti zice rugaciuin sau sa faci flotari intr-o mana. Acelasi rezultat.

Asa ca mai bine te duci si savurezi o cafea.

Sa revenim la „cand mananca” si sa intelegi de ce ador lacul asta.

E drept, am dat multe gherle, dar si cand esti la locul potrivit in momentul potriviti zici ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap. Sti cum e momentul ?

Imagineaza-ti asta

2 Pescari. Dupa 4 ore de pescuit ne-am oprit din numarat. Unul avea 51 avati. Celalalt avea 33 avati. Toti avatii standard intre 2-3kg fiecare. Asa arata momentul de glorie pe Calinesti, moment in care esti injectat si devi dependent, si te reintorci an de an. Din cand in cand mai iei si cate o marlita , sau cate un salau, asta doar sa nu fie monoton avatul.